Dirofilaria Immitis – viermele cardiac

Dirofilaria immitis– un helmint, filiform care parazitează mai multe specii de animale, printre care câinele și pisica. Acest parazit are un ciclu biologic care implică ca gazdă intermediară țânțarul, canidele infestându-se doar prin înțepătura de țânțar.

CICLU BIOLOGIC

Pentru a se dezvolta anumite stadii larvare în țânțar este necesară o temperatură a mediului de doar 14°C constantă pentru câteva zile. În interiorul țânțarului microfilariile se dezvoltă de la nivelul larvelor L1 până la L3. La o temperatură de 26°C durata creșterii microfilariilor pentru a deveni infestante în țânțar este de aproximativ 14 zile. De asemenea, țânțarii trăiesc suficient de mult timp în casă, unde temperatura mediului ambiant este ideală tot timpul anului. Din acest motiv, se recomandă protecția animalelor de companie inclusiv în sezonul rece (vezi prevenție).

Heartworm

 

Infestarea canidelor are loc prin înțepătura de țânțar, unde larvele L3pătrund în tegumentul animalului. Timp de 70 zile se dezvoltă în țesutul conjunctiv și mușchi, apoi pe cale venoasă ajung în cordul drept, unde în circa 3-4 luni devin adulți, capabili de reproducere. Perioada prepatentă este de 6-7 luniciclul biologic integral realizându-se în 8-9 luni. Longevitatea adulților este de 3-6 ani.

 

 

 

CUM TESTĂM?

Diagnosticul clinic este dificil în fazele incipiente.

Pentru depistarea microfilariilor se pot folosi mai multe tehnici, prin recoltarea doar a câtorva picături de sânge periferic. Microfilariile au bioritm circadial, ceea ce înseamnă că seara și noaptea acestea se acumulează în număr mai mare în circulația periferică. Nu exită o corelație între numărul de microfilarii și numărul de dirofilaria adulți. De asemenea, în 10-25% din cazuistica certă cu dirofilarioză, nu se pot depista microfilarii din sânge, datorită prepatenței îndelungate și a bioritmului larvelor.

Diagnosticul imunologic, urmărind depistarea anticorpilor specifici nu au prezentat specificitate și sensibilitate crescută, nefiind extinsă în practică. În schimb, testarea calitativă a antigenului de Dirofilaria immitis se face prin imunocromatografie, cu ajutorul testelor rapide de diagnostic. Pentru acestea este nevoie de cateva picături de sânge perifeci,cu sau fără anticoagulant, plasmă sau ser, rezultatul fiind gata în 8-15 minute, în functie de testul folosit.

Diro

PREVENȚIE

Prevenția pentru dirofilaria trebuie făcută tot timpul anului, inclusiv în perioadele reci. În momentul actual există pe piață foarte multe tipuri de produse pentru protecția câinilor și pisilor împotriva dirofilariozei și a țânțarilor care se administrează lunar sau trimestrial. În urma consultului și a analizelor efectuate de către medicul veterinar, acesta vă va prescrie cele mai bune medicamente pentru prevenția împotriva dirofilariozei. Medicamentele nu pot fi procurate decât de la farmaciile și cabinetele/clinicile veterinare.

TRATAMENT

Tratamentul este adaptat pentru fiecare pacient în parte, în funcție de nivelul de afectare cardiacă și pulmonară survenit, dar și de rezultatul investigațiilor paraclinice. Acesta poate fi de scurtă durată sau toată viața, poate fi medicamentos sau chirurgical. De aceea, medicul veterinar în urma consultației și a analizelor poate să vă prescrie tratamentul necesar pentru patrupedul dumneavoastră.

TAGS:

Lasă un răspuns