Este bună ciocolata pentru câinele/pisica mea?

Fiind curioase prin natura lor, animalele de companie, pisicile și câinii mănâncă uneori lucruri nepermise pentru ei cum ar fi ciocolata. Câteva din componentele ciocolatei cum ar fi cafeina și teobromina sunt toxice pentru ele. Ingestia acestor ingrediente poate conduce la o mulțime de complicații medicale grave.

Simptome

Dacă animalul dumneavoastră este intoxicat cu ciocolată poate prezenta următoarele semne:

  • Vomă
  • Diaree
  • Febră
  • Stare generală modificată- agitație
  • Rigiditate musculară
  • Creșterea frecvenței respiratorii
  • Creșterea pulsului
  • Scăderea tensiunii arteriale
  • Crize epileptiforme

Aceste semne pot varia în funcție de tipul și cantitatea de ciocolată ingerată.Cele mai toxice sunt ciocolata cu lapte, ciocolata pentru gătit și ciocolata cu conținut mai redus de cacao.

Diagnostic

Dacă suspicionați că animalul dumneavoastră a ingerat ciocolată și prezintă unul din semnele de mai sus trebuie să mergeți de urgență la un cabinet veterinar pentru a fi examinat de un medic. Vă puteți aștepta ca acesta să consulte animalul, să îi facă analize de sânge complete ( biochimie serică, electroliți, sumar și sediment urinar) pentru a putea determina dacă s-a intoxicat cu cafeină sau teobromină.

Medicul veterinar poate de asemenea să îi facă o electrocardiogramă pentru a detecta modificări de ritm sau de conductabilitate ale cordului.

Tratament

Câinele sau pisica dumneavoastră trebuie văzută urgent de un medic veterinar, dar puteți să sunați medicul pentru a vă oferi recomandări  în ceea ce privește îngrijirea imediată a animalului până ajungeți la un cabinet veterinar. Este o practică comună să se inducă voma și să se  controleze crizele epileptiforme dacă ele apar. Este necesar să țineți animalul într-o zonă liniștită și răcoroasă și să încercați să îl mențineți calm.

Perfuziile vor fi administrate pentru a menține animalul hidratat pe măsură ce condiția lui se îmbunătățește. Pentru a preveni alte afecțiuni trebuie hrănit mâncare dietetică următoarele zile.

 Prevenție

Este important pentru sănătatea animalului dumneavoastră să mențineți ciocolata și subprodusele acesteia undeva unde ele nu pot ajunge deoarece nu există antidot pentru toxicitatea provocată de cafeină și teobromină, ingrediente ale ciocolatei.

Lasă un răspuns